Hieronder vindt u een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen vanaf 1600 met betrekking op de Armeniërs in Amsterdam.
Geschiedenis
Eerste Armeniërs in Nederland
Begin 17e eeuw trokken veel nieuwkomers Amsterdam in, waaronder jonge Armeense kooplieden. De eerste Armeniërs vestigden zich in de Lastage, een Amsterdamse wijk met veel nieuwkomers. Ook latere Armeniërs hebben dat gedaan. Tussen 1660 en 1714 hielden Armeense kooplieden godsdienstige bijeenkomsten in de huizen van Armeense priesters.
De eerste bedrukte Armeense Bijbel
De eerste bedrukte Armeense Bijbel werd in 1666 in Amsterdam bedrukt. Voor meer informatie hierover, klik hier.
Geboorte van de Armeens Apostolische kerk 'Surp Hoki' in Amsterdam
In 1714 kreeg de Armeense gemeenschap formeel toestemming van de Amsterdamse burgemeesters om een pakhuis te kopen en te verbouwen tot een kerk. Dit gebeurde op de Krom Boomssloot, waar de kerk tot de dag van vandaag nog steeds gevestigd is.
Stoephek en gevelsteen boven de kerkingang
In 1749 liet de Armeense priester Johannes di Manis de stoephek en de gevelsteen boven de ingang van de kerk aanbrengen. In het Armeens wordt de volgende tekst bevestigd:
Ik, Johannes, priester, zoon van Manis, inboorling van de stad Amasia, vijftien jaaren, deze kerk, genaamd Den heiligen Geest, bediend hebbende, heb, op myne eigen kosten, deeze voorpoort herbouwd; een marmeren Lam boven dezelve gesteld; den steenen opgang, en drie onder en drie bovenlichten doen maaken, ter gedagtenisse van myzelven en myne overleedene vader en moeder in 't Armenisch jaar 1198, dat is, in 't jaar 1749.
Marmeren bekleding en plaquette boven de deur van de kerkruimte
In 1749 liet de opperkerkmeester Arachiel di Paulo vanuit zijn eigen kosten een marmeren bekleding en de plaquette boven de deur van de kerkruimte zetten met de volgende tekst in het Armeens:
Ik, Arachiel, zoon van Paulo don Archelentz, inboorling van Ispahan Gulpha, heb op myne kosten, deeze binnendeur laaten herbouwen; het voorhuis eenigszins verhoogd en verbreed; den wand en vloer met marmeren plaaten, belegd, en 't gewelf met bloemwerk bepleisterd, ter gedagtenisse van mynen overleeden vader Paulo en van myne nog leevende moeder, in 't jaar des heeren 1749.
Kerkgebouw werd een Rooms-Katholieke school
Na de veilig van het kerkgebouw in 1874 werd het pand de Rooms-Katholieke lagere school Sint Anthonius.
Het gebouw werd weer een Armeens Apostolische Kerk
Midden jaren 90 van de 20e eeuw lukte een aantal personen, waaronder de tapijthandelaar dhr. Kinébanian, om het geld voor de aankoop van het gebouw rond te krijgen. Hersteld in oude staat, werd de Armeens Apostolische kerk in 1989 ingewijd door de aartsbisschop van Parijs.
Begin restauratie kerkgebouw
In 2009 begon de restauratie van het kerkgebouw. Hierbij werd de kerkruimte naar de tuinkant uitgebreid, zodat gelovigen meer plaats kregen in de kerk.
Genocide monument op begraafplaats Nieuwer Oosten, Amsterdam
In 2010 is een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Armeense genocide in 1915 tot en met 1918 neergezet. Dit betreft een Khachkar.
Vader Taron Tadevosyan kwam in Nederland
In 2012 kwam Zeereerwaarde Vader Taron Tadevosyan met zijn vrouw naar Nederland om de Armeens Apostolische kerk in Amsterdam geestelijk te leiden.
Inwijding kerkgebouw
De restauratie dat in 2009 begon, werd eind 2014 wederom ingewijd door Zijne Hoogwaardige Excellentie bisschop Datev Hagopian.
Genocide monument in de muur van het kerkgebouw, Amsterdam
In 2018 is een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Armeense genocide in 1915 tot en met 1918 neergezet. Dit betreft een Khachkar in de muur van het gebouw van het kerkgebouw in Amsterdam. Dit is in samenwerking gedaan met Stichting Sint Grigor Narekatsi.